söndag 21 september 2008

Pizza med bearnaise


Pizzadeg
Ca ½ pkt torrjäst
2 ½ dl vatten
2 msk olja
½ tsk salt
6-7 dl mjöl

Blanda de torra ingredienserna. Värm oljan och vattnet någon minut och låt det sedan svalna till 40 grader. Detta är ju rätt svårt. Jag är ingen termometer men min mamma har sagt att det ska vara så varmt att du kan stoppa ner fingret i vätskan en liten liten stund. Ja. Ungefär så. Häll i vätskan i mjölet och knåda ihop till en deg. (Bränn dig inte!)

Låt degen jäsa i ½ till 1 timme. Knåda den sedan igen och platta ut den på en plåt. In i ugnen i ca 10 minuter så att den inte blir mjuk och äcklig. Ta ut den ur ugnen och smäll på lite grejer. Exempelvis:

Tomatsås
1 pkt krossade tomater med basilika
1 vitlöksklyfta

Jag gillar när såsen inte är så vattnig så jag lät den rinna av i ett kaffefilter i ett durkslag i en kvart ungefär.

Garnering
Skivade färska champinjoner
½ banan i skivor
2 ananasskivor i bitar
2 soltorkade tomatskivor i bitar
Svarta oliver i skivor
Lite ruccolasallad

In i ugnen i ca 10 minuter. Under tiden kastar du ihop lite bearnaisesås.

Bearnaisesås
½ pkt havregrädde
Ca 1 msk mjöl (kanske lite mer)
Gurkmeja
Citron
Dill
Dragon
Salt

Blanda allt kallt, vispa ordentligt så att det inte blir klumpar. Koka upp. Smaka av med kryddorna och ta det lite lugnt med citronen. Gurkmejan bestämmer färgen!

Ta ut pizzan ur ugnen. Smäll på lite Bearnaisesås och krydda med färsk basilika och oregano. Fantatistiskt!

lördag 23 augusti 2008

Wok med cocosmjölk och röd curry

Så här i flyttider blir jag väldigt hungrig. Jag packar, bär och städar. Efter dagens slit kände jag mig orimligt intresserad av thaimat så jag dök in på det lokala ICA:t på jakt efter ingredienser. Målet var uppstekta grönsaker med cocosmjölk och röd curry. Vet inte riktigt vad man ska kalla sådan mat, det finns säkert något jättefint thailändskt namn på det men jag brukar väl felaktigt kalla det för wok.

Min äldsta syster är något av en idol för mig och det bland annat eftersom hon har en fantastiskt tjock och välskriven wok-kokbok. Jag måste inhandla en liknande snarast. Jag förgås om jag inte får äta thailändskt då och då. Den här maträtten är väldigt inspirerad av min systers recept men jag har gjort vissa ändringar. Det passar jättebra att ha tärnad, marinerad och uppstekt tofu till men det var slut på naturell tofu på ICA så håll till godo med detta tills vidare!

Wok med cocosmjölk och röd curry

3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 gul lök
1 rulle citrongräs
1 stor färsk broccoli
1 röd paprika
Minimajs
Bambuskott
Groddar
1 burk cocosmjölk
3 blad isbergssallad
2 msk röd currypasta
1 msk honung
Salt
Peppar

Hacka lök och vitlök. Stek det tillsammans med ingefära och citrongräs tills löken har blivit lagom trevligt gul. Skär broccolin och paprikan i bitar och kasta i. Addera bambuskott, minimajs och groddar. Låt steka tills det blir lite knaprigt. Häll i cococmjölk, röd curry honung samt salt och peppar. Lägg allra sist i salladen och låt den vara där i någon minut. Servera med risnudlar och soya.

Helt fantastiskt.

tisdag 19 augusti 2008

Svampfesten

Igår var jag och Frostis i Salems djupa skogar och plockade svamp. Jag var mycket exalterad eftersom jag aldrig tidigre har gjort det. Vi var ute efter kantareller. Jag hade ingen egentlig förhoppning om att hitta någon svamp men efter bara några meter utanför tomten hittade vi några kantareller. Den stora överraskningen var dock en herre som hette Karl Johan. Eller egentligen, flera herrar. Jag var skeptisk och tänkte på förklädda flugsvampar men Frostis kunskap övertygade mig till att fylla min påse.


Sen skulle svampen rensas. Det kunde man också skoja om.



Väl hemma kände bestämde vi oss för att laga en mycket svampbaserad måltid.

Gräddstuvad karljohansvamp

Fyra rejäla nävar rensad karljohansvamp skuren i bitar
2 scharlottenlökar
2 msk mjölkfritt margarin
1 msk mjöl
1 dl vatten
1/2 buljongtärning
2 dl havregrädde
En skvätt citronsaft
Timjan
Salt
Peppar

Hacka löken och stek den tillsammans med svampen i margarinet tills vätskan har försvunnit. Strö över mjölet och späd genast med vattnet och grädden. Kasta i buljongtärningen. Låt koka upp. Dutta i citron och krydda efter behag.

Karl Johans rostade snittar

Några nävar rensad karljohansvamp skuren i bitar
1 dl soltorkade tomater
1 näve ruccola sallad
1 vitlöksklyfta
1 msk mjölkfritt margarin
Salt
Peppar
3 fullkornsformbröd

Stek svampen i margarinet tillsammans med hackad vitlök. Skär de soltorkade tomaterna i bitar och kasta i dem i stekpannan när vätskan har försvunnit. Blanda sedan ner ruccolan och låt det steka i kanske trettio sekunder så att den blir lite mjuk. Krydda. Rosta bröden. Fördela svampröran över bröden. Dela bröden på diagonalen.

Rostad vitlökspotatis med timjan

Lagom mycket potatis
2 vitlöksklyftor
Rätt mycket olja
Timjan
Salt
Peppar

Skär potatisarna i ganska stora bitar. Hacka vitlöken. Lägg potatis och vitlök i en ungsform. Olja på ordentligt. Krydda. In i ugnen i typ en halvtimme. Rör om då och då så att potatisen inte bränner fast.

Stekta morotsslantar med oregano

4 morötter
Oregano
Salt
Peppar

Slanta morötterna. Stek dem en stund i en snutt olja. Krydda.


Nästa gång jag gör snittarna skulle jag nog ha valt att lägga gräddstuvningen på bröden och ha svampröran bredvid. I övrigt blev det fantastiskt gott. Jag ber om ursäkt för den fula bilden, men jag försäkrar er om att det är väldigt komplicerat att fota mat på ett fint sätt! Nåja. Man lär sig väl så småningom.

Jag improviserar i princip alltid när jag lagar mat. Möjligen låter jag mig inspireras av något recept som jag hittar men oftast kastar jag bara i lite grejer och ser vad som händer. Därför är jag ibland lite diffus vad gäller mängden. Jag skriver heller inte ut hur många personer maten räcker till. Oftast lagar jag mat för två som räcker till tre eller fyra. Men det där beror ju på hur hungrig man är!

Två saker vet jag dock om tillagning av svamp. För det första ska man steka i margarin istället för i olja. Margarinet får nämligen svampen att tänka "aha!" och utveckla smakaromerna som den hade glömt bort att den hade där ute i skogen. Det andra är att man inte ska trixa till det för mycket. Svamp i sig är ju fantastiskt gott. Därför räcker det oftast med salt och peppar som kryddning. Timjan passar jättebra. Stuvning, soppa eller sås är bra att göra på svamp om man låter svampsmaken vara ifred utan att blanda i en massa andra grejer. Ikväll får jag besök av en mycket god vän till mig. (God i bemärkelsen nära, inte välsmakande! Detta får mig osökt att tänka på Hannibal Lecters "I'm having an old friend for dinner") Jag funderar på att tillaga den fantastiska kantarellsoppan med rotselleri som jag har gjort två gånger tidigare. Vi får se!

söndag 17 augusti 2008

Banan och hallonmilkshake


2 bananer
150 g hallon
3,5 dl ananas och apelsinjuice
0,3 l tofuline vaniljglass

Mixa. Drick.

Tofulines nya vaniljglass


Måste bara få rekommendera Tofulines nya vaniljglass. Den gamla må ha varit fenomenal i all sin sötma och kyla men denna är till och med bättre. Ända sen jag var liten har jag drömt om en riktigt god vaniljglass med synliga vaniljprickar i. Här har vi den. Det är bara att blunda, sleva och njuta! Eller göra en milkshake..

Rotsakspytt med rökig tofu och ruccola

















6 potatisar
4 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
10 cm purjolök
2 msk olja
Salt
Peppar
Oregano

1 pkt naturell tofu
1/2 kryddmått rökarom
1 msk olivolja
1 msk soya
Salt
Peppar
Timjan

Ruccola
Oliver

Tärna tofun och marinera den med rökarom, olivolja, soya, salt, peppar och timjan. Tärna sedan potatis, morötter, palsternacka och rotselleri. Förstek detta tillsammans med hackad purjolök ca 10 minuter i oljan. In i ugnen i ca 30 minuter. Krydda. Rör om var tionde minut. När det är några minuter kvar så kan du blanda in lite ruccola och och låta den hänga med de andra i ugnen den sista tiden. Servera med oliver och överströdd oregano.

Hummus med soltorkade tomater och chili

















Eftersom frukostmat är bland det godaste jag vet så tycker jag att det är viktigt med ett bra pålägg. Hummus är enkelt, billigt och något av standard på mitt frukostbord. I alla fall när jag är hos Frostis eftersom han har en stavmixer som gör hummustillverkningen ännu enklare. För att piffa upp den vanliga hummusen kan man använda sig av olika ingredienser. Min absoluta favorit är soltorkade tomater. Det kan ju vara rätt dyrt att köpa ibland men om man har en billig mataffär i närheten eller som man kan besöka då och då så kan man få tag på lika goda och dessutom mycket billigare burkar med soltorkade tomater i olja.

Det här är Frostis specialhummus. Det här receptet är en ganska stor sats men den går åt fort eftersom den är så god. Jag rekommenderar (och är lätt beroende av):

Hummus med soltorkade tomater och chili
3 burkar kikärtor
2 stora klyftor vitlök
1 msk olivolja
2 msk citronsaft
Chilipulver
Salt
Svartpeppar

250 gr eller 3/4 burk soltorkade tomater

Mixa kikärtorna med en stavmixer, för hand med en gaffel eller i en vanlig mixer. Hacka vitlöken. Rör ner vitlök, citronsaft. Mixa ner soltorkade tomater tills de är nästan helt sönderdelade. Tillsätt olja från burken med soltorkade tomater efter behag. Smaka av med chili, salt och peppar.

Jag gillar att ha min hummus rätt krämig vilket den blir av ungefär 3/4 deciliter av oljan från
burken med soltorkade tomater. Man ska inte vara rädd för olja, det är ju nyttigt fett!

Detta förträffliga frukostpålägg äts med fördel på rostat fullkornsbröd tillsammans med någon skiva gurka och kanske en halv oliv.